Share or Sink

Ellen Hougaard
Ellen Hougaard · 18. august 2020

Der er flere biler på vejene end nogensinde før. I 2020 har vi rundet 2,65 mio. personbiler på danske nummerplader, og få af dem udnyttes effektivt.

Biler holder i gennemsnit stille 23 timer i døgnet. Når de bliver brugt, sidder der kun ca. 1,3 personer i hver bil. Det er for lidt.

Uden en kraftig klimaindsats kan verdenshavene stige med op til 92 cm frem mod år 2100. Bilerne er et af de mest kritiske indsatsområder, hvis der skal skabes hurtige og langvarige resultater.

Derfor smider GoMore igen i år en bil i vandet – og siger ’Share or Sink’. Nu også til svenskerne.

I samme bilbåd

Vores flydende elbil sejler i år under ‘Share or Sink’-fanen i København og Stockholm. Vi fylder bilbåden med deleglade mennesker, der vil med på rejsen – og spreder budskabet om, at vi skal blive bedre til at dele vores ressourcer.

I klimakampen er vi alle i samme bilbåd. Med ’Share og Sink’-klimaopråbet minder vi alle om, hvad der er på spil – og giver en gratis sejlende køretur.

Book en sejlende køretur

Store grønne gevinster

De grønne gevinster ved at dele bil er store og umiddelbare. Transport udgør ca. 30% af EU’s samlede CO2-udslip, og heraf stammer 60,7% alene fra biler.

Mulighederne for at fjerne biler fra vejene er størst i byer, hvor mennesker og biler er tæt samlet. Her kan vi halvere antallet af bilerne, hvis vi deler dem med hinanden.

Over 50% af danskerne bor i en by med flere end 20.000 indbyggere, hvor befolkningstætheden samtidig er blandt de højeste. Hele 25% af alle familier i Danmark med bilrådighed er bosat i hovedstadsområdet, Aarhus, Odense eller Aalborg.

Brug bil efter behov

Heldigvis har det aldrig været lettere at dele bil. Og når vi deler vores biler med hinanden gennem samkørsel og privat biludlejning, kan flere undvære at eje en bil selv. På den måde kan vi mindske CO2-udledningen og udnytte de eksisterende ressourcer bedre.

En Nøglefri GoMore-lejebil deles i gennemsnit mellem 12 forskellige familier pr. kvartal. Ved at leje i stedet for at eje, passer vi bedre på pengepungen og planeten.