Jeg er ikke en bil

Matias Dalsgaard
Matias Dalsgaard · 3. juni 2022

Da vi i sin tid fik idéen til GoMore, vidste vi ikke meget om biler. Det gør vi egentlig stadig ikke.

Men vi vidste noget om det rum, der opstår, når mennesker mødes i en bil. Og vi fornemmede, at der var en mulighed for at bruge biler anderledes.

Vi var to studerende, som boede i Freiburg i Tyskland og læste filosofi. Hvis vi skulle nogen steder i bil, var der altid flere med i bilen. Biler var forbundet med oplevelser og fællesskab, men vi ejede ikke en bil selv.

En aften, hvor vi sad og filosoferede over fremtiden, foreslog min GoMore-medstifter, Søren Riis, at vi kunne lave en hjemmeside for samkørsel. Han var inspireret af det tyske “Mitfahrzentrale”, som under dette ikke særligt poetiske navn formidlede samkørsel i Tyskland. Så gik vi i gang.

Det tog noget tid, før danskerne tog idéen om samkørsel og bildeling til sig, men med tiden gav deling mening for flere og flere mennesker, og vi lærte også selv meget mere om det fænomen, vi havde sat i værk.

Et stigende antal mennesker fik glæde af, hvordan bilen skaber trygge rammer for dialog. Ikke blot mellem venner, men også mellem mennesker, der møder hinanden for første gang. Her er plads og tid til refleksion, til personlige historier, til politiske dilemmaer, til musik, til vittigheder – og gerne i en god blanding.

Vi oplevede, hvad man får retur, når man vover at dele.
Dele viden, dele idéer, dele historier – og dele en bil.

Vi har siden udviklet flere forskellige muligheder for at dele biler: Nabo-til-nabo biludlejning. GoMore Nøglefri. Leasing af biler, som kan deles. Deling på tværs af en række europæiske lande.

Der er heldigvis stadig flere mennesker, der vil dele. Og det er vigtigt. Vi tror på, at dét at dele er kommet for at blive. Det bliver kun mere relevant, som vores samfund udvikler sig.

Produktionen af biler bidrager i stort omfang til planetens CO2-udledning, og udledningen fra produktionen bliver kun større af, at vi overgår til elbiler. Mens vi som samfund bliver rigere, køber vi flere og flere biler, der står ubrugte og fylder i byens gader. Derfor er vi er nødt til at gentænke bilforbruget. Det traditionelle forbrug er ikke svaret i fremtiden.

GoMore giver en del af svaret med vores deleløsninger, som vi fortsætter med at udvikle. Vores seneste skridt er, at vi i København i dette forår er begyndt at udleje biler i GoMores eget navn på vores platform. Bilerne skal ses som et supplement til de mange privatejede biler på platformen. Vi gør det for at kunne garantere en højere “forsyningssikkerhed” til dem, der søger en lejebil i København – så vores deleløsninger kan appellere til endnu flere mennesker.

På bilerne, som vi udlejer i eget navn, står budskabet “Jeg er ikke en bil”.
For os er en bil ikke bare en bil. Det har det aldrig været. Men hvad er det så? Noget, der forbinder os? Noget, der giver os frihed? Noget, vi skal bruge med omtanke?

Vi vil med “Jeg er ikke en bil” udfordre konventionel tænkning af de ting, vi omgiver os med og måden, vi bruger dem på. Biler er ikke bare biler, ting er ikke bare ting, men afhænger af, hvordan vi bruger dem.

Derfor vil vi gerne starte en dialog med dig. Hvad er en bil? Et mødelokale, en mulighed for frihed, et stillerum eller noget helt fjerde?

Den dine tanker på LinkedIn

Bedste hilsner,
Matias
(Jeg er ikke kun) CEO og co-founder